Ryža s cviklou
Recept na ryžu – zdá sa to príliš jednoduché a začiatočnícke. A predsa uvariť dobrú ryžu je umenie. Ryža má byť chutná sama o sebe, bez prílohy. Nie príliš suchá, že Vám škrípe pod zubami, či presolená a prechutená. Ja a moje deti milujeme dobrú ryžu – a nikto ju nevarí lepšie ako náš otecko.
– odmeriame si 300 ml ryže
– ryžu opláchneme
– dáme zohriať trochu oleja na panvicu
– opečieme ryžu, opekáme kým nie je trochu sklovitá a voda na mokrej ryži neprestane syčať
– potom ju zalejeme so 600ml vody + 2 čajovými lyžicami podravky
– privedieme skoro do varu
– vtedy priklopíme a dáme teplotu najnižšie tak, aby vo vnútri voda vrela, ale nezvyšovalo sa bublanie
– varíme 15-20min, treba to sledovať, kým ryža nepohltí všetku vodu
– potom to otvoríme a prekypríme
– necháme vyvetrať
– prikryjeme, aby ryža nevyschla
cvikla
Cvikla je veľmi chutná a moje deti sa ju naučili jesť práve s ryžou. Spočiatku chceli iba „červenú ryžu“, zmiešanú štavu s ryžou, teraz už zjedia i cviklu (alebo iba cviklu, ako moja mladšia).
1kg cvikle
dať variť do obyčajnej vody v hrnci na 1 hod
cviklu ošúpať a nakrájať na kocky
Cvikla je vtedy dobre uvarená, keď sa dá ľahko rezať príborovým nožíkom, ale ak to zistíme až vtedy, keď ju vieme krájať, je už neskoro, lebo je ošúpaná. Ale zvyčajne tá 1 hodina je akurát i pre veľké kusy.
na cviklu nasypeme/nalejeme a zamiešame:
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
1 polievkové lyžica octu
1/2 čajovej lyžice soli
trocha vody (pre viac šťavy, teoreticky tam nemusí ísť)
zamiešať a ochutnať, či je to sladko-kyslé.
Ak je to príliš sladké, pridať ocot, ak príliš kyslé, pridať cukor
Nechať v chladničke min 3 hod musí to pustiť šťavu
Pridaj komentár