Pomazánka bez masla alebo o avokáde
V poslednom čase je toto moja obľúbená pomazánka a jem ju tak každý druhý týždeň. A ma moje prekvapenie si ju obľúbili i deti.
Avokádo je pre nás exotická rastlina, rozhodne nie bežná v našom jedálničku, ako napríklad paradajky. Je plné užitočných živín, vlákniny a vitamínov, ktoré si iste môžete vygoogliť. V každom prípade je pokladané za plodinu skvelú na chudnutie a zabezpečenie plochého bruška. Má množstvo nenasýtených tukov, nič však netreba preháňať, takže štvrť šialky denne je taká zdravá dávka.
Výber avokáda
Zrelé avokádo je mäkké. Zvyčajne mu trčí kúsok stopky a po odlupnutí je pod stopkou žlté alebo zelené. Nie čierne alebo hnedé, vtedy už nie je dobré. Ak sa nedá kúpiť mäkké, treba kúpiť tvrdé a nechať niekoľko dní dozrievať na kredenci. Kontrolovať a keď zmäkne pozrieť sa pod stopku.
Potrebné zložky
1 avokádo
1/2 limetky
1 väčšia paradajka
1/2 menšej fialovej cibule (môže byť aj normálna, chuťovo je to to isté ale s fialovou sa dá dosiahnuť pekný farebný kontrast)
1 cesnak podľa chuti, my dávame jeden strúčik, ak niekomu vadí štiplavosť, nech nechá odstáť na noc, ak deťom vadí cesnak úplne, dá sa vynechať, ale je to škoda, chuťovo i z hľadiska zdravotného benefitu
štipka čierneho korenia
štipka soli
cukor na dochutenie, záleží od toho, ako veľké bolo avokádo, koľko bolo limetky, proste na dochutenie, aby to nebolo kyslé, niekomu to možno nebude potrebné
Príprava
Avokádo rozrezať na polovicu, vytiahnuť celú kôstku, celý vnútrajšok, žlté aj zelené pod šupkou, celé vyšparchať do misky a ihneď do toho vytlačiť polku limetky, ináč avokádo začne hnednúť ako banán.
Celé to rozmačkať na pastu.
Pridať soľ, čierne korenie a pretlačený cesnak a celé to dôkladne rozmiešať a dochutiť cukrom alebo soľou alebo ďalším cesnakom, dochutenie treba spraviť pred pridaním ďalších vecí, lebo potom sa to už dobre nemieša.
Paradajku rozrezať a vybrať jadro so šťavou, chceme iba pevnú dužinu z paradajky, lebo paradajka je primoc šťavnatá a ostala by iba voda. Pevnú dužinu paradajky narezať na malé kocky a primiešať do pomazánky.
Cibuľu narezať na malé kocky a zamiešať.
Ja to jem riadne ako pomazánku na chlieb, deti skôr uprednostňujú vyjedanie s chipsami. Pozor kukuričné chipsy, nie zemiakové.
Pridaj komentár