Náš letný jedálniček týždeň 1
Mám dosť prieberčivé deti. A keďže v lete im treba viac variť (cez školský rok si nosíme z neďalekej škôlky obedy a sú štedrí na polievku, takže jej máme celý týždeň naozaj hojne), tak som „vykradla“ škôlky na nápady a recepty. Teda tie jedlá, o ktorých som vedela, že mi ich zjedia. A aby sme neskončili zas s ryžou a kečupom, čo každý zje, alebo s gulášom, čo nikto nezje.
Minulý týždeň sme mali tieto pokrmy, prikladám i niektoré naše obrázky. Vrátane vybraných receptov. Pre originál recept s obrázkami a pokecom naozaj odporúčam kliknúť na linku. Niektoré pokrmy sú časté, ale nie vždy nás napadne, že by sme to mohli uvariť. Sú však ľahko nájditeľné na internete, každý si vyberie ten svoj. Každý je na 2-3 dni.
Polievky:
Zeleninová polievka s karfiolom
Karfiol je nesmierne zdravý a vždy máme iba nejakú zeleninovú polievku, tak som chcela niečo iné a táto karfiolová bola výborná. Určite si ju ešte zopakujeme.
A zo zvyšného karfiolu spravila ešte babka zapražený karfiol s postrúhanou mozarellou (Alnatura mozarella strúhaná).
Zeleninova polievka s karfiolom
Potrebujeme:
600 g karfiolu
400 g zemiakov
1 menší petržlen
1 veľkú mrkvu
trochu oleja
1 ČL mletej sladkej papriky
1,5 l vody
Nakrájame si na drobnejšie kúsky mrkvu, petržlen a zemiaky. V hrnci zeleninu sprudka opečieme na troche oleja.
Následne pridáme mletú papriku (hrniec odstavme z plameňa, aby sa nám paprika nepripálila a nezhorkla), pomiešame a zalejeme vodou.
Povaríme 2 minútky a pridáme nakrájaný karfiol.
Dochutíme korením, soľou a ak chceme, aj zeleninovým bujónom. Varíme, kým nám zelenina nezmäkne.
Milánska polievka alebo rajčinová polievka trochu inak ako zvykneme
Suroviny
múka hladká
olej
pretlak paradajkový
smotana sladká (tú smotanu tam až tak nedoporúčam, deti to zjedli, ale ešte raz to tam nebudeme dávať.)
soľ
cukor kryštálový
trošku vegeta
1 ks vajce
múka hrubá
Na oleji si upražíme hladkú múku a miešame. Zalejeme vodou a počkáme kým zovrie. Potom pridáme rajčinový pretlak, soľ, cukor a trošku vegety. Všetko spolu varíme.
Medzitým si pripravíme halušky a to tak, že do vajca vmiešame soľ a hrubú múku, ale pozor cesto musí byť redšie. Potom ho hneď lyžičkou hádžeme do polievky. Chvíľku povaríme a pomaly vlievame sladkú smotanu. Stále miešame a potom necháme povariť cca 5 minút, dochutíme podľa potreby a odstavíme.
https://varecha.pravda.sk/recepty/milanska-polievka/69894-recept.html
Hlavné jedlá:
Zeleninové rizoto so syrom
Babka robí zvyčajne rizoto s mäsom a potom mi to deti nechcú jesť, prípadne musím to mäso oberať, tak som trvala na zeleninovom, takto to mohli dostať ako „ryžu so zeleninou“ a nikto neprotestoval.
Knedľa s kapustou a mäsom
Knedľu si objednávame v jednej reštaurácii, malý mi zje iba knedľu s mäsom a dievčatá iba knedľu s kapustou, ale musí byť červená, teda fialová, zelenú nezjedia.
Sladké hlavné jedlo:
Šúľance so strúhankou alebo makom
Ako som spomínala, všetci sme ryžoví, a môj syn vyslovene odmieta akékoľvek zemiaky, radšej zje iba mäso s kečupom – dievčatá zas veľmi mäso nezjedia. Tieto šúľance sme mali v strede týždňa a bol to v podstate prvý pokus, ako do neho dostať zemiaky, našťastie to zjedol, aj keď šúľance neboli presne také úhľadné ako na originál fotografiách.
Recept na Šúľance so strúhankou
1,5 kg uvarené ošúpané zemiaky
4 ks vajce
300 g hladká múka
soľ
cukor
maslo
strúhanka
Uvarené a ošúpané zemiaky prelisujeme, pridáme soľ,vajcia a múku. Vypracujeme tuhé cesto a vytvarujeme šulančeky, ktoré uvaríme v osolenej vode,vyberieme a prelejeme maslom a posypeme opraženou strúhankou a cukrom (ja som to neposypala, nezvyknem deťom navyše posypávať cukrom jedlo, ak nemusím).
https://dobruchut.azet.sk/recept/12084/sulance-so-struhankou/
Doplnkové jedlo:
Vianočka z Lidl
Detská výživa a piškóty – ja používam ovocné pyré jablkové (alebo jablkové s vanilkou) novofruct, je ďaleko výhodnejšie ako akákoľvek výživa, je síce 3+, ale neobsahuje žiadne neželané prídavné látky a syn mi to zje na 3x, v chladničke to pokojne vydrží zopár dní. Určite ho majú v Bille.
Na nedeľu a pondelok:
Na nedeľu nám už nezvýšilo, tak sme mali „obyčajnú“ mäsovú polievku a „obyčajný“ ryžový nákyp. A Marhuľový koláč
Pitie:
Voda s ovocným sirupom (Relax malina bez Ečok a konzervantov) určite majú v Bille
Čaj šípkový s medom (Hipp bio), trochu sme soplíkovali začiatkom prázdnin
Voda
Ovocie:
nektarinky
banány
Pridaj komentár