Ovocné guľky na rýchly olovrant či jednoduchú večeru
Malé deti radi jedia samostatne, samozrejme všetko nemôžu, takú polievku by sme mali všade, ale nakrájané tuhšie jedlá a ovocie s vidličkou zvládnu pomerne skoro. Klasické slivkové guľky sú veľmi chutnou a vďačnou pochúťkou, ktoré zjedia i moje deti od druhého roka samostatne bez toho, aby sa nejako umazali. Žiaľ, väčšina predávaných polotovarov obsahuje niekoľko É-čok. A vyrábať vlastné je zas pomerne drina. Tak sme boli radi, keď sme objavili tieto „guľky“, ktoré síce nie sú všetky guľky a nie sú všetky slivkové, ale deťom – a aj mne – chutia.
Náš top výrobok sú Don Peppe Pirohy s lekvárom. Na druhom mieste u nás sú Toppo Knedlíčky s jahodovou náplňou a na treťom mieste Šúľance plnené makom, mne veľmi chutili, deťom o trochu menej na moje prekvapenie, hoci sú všetky veľmi makové.
Návod na prípravu je jednoduchý a na obaloch, takže ho neuvádzam.
Citlivejšia je skôr príprava prézlov.
Toto je náš recept na 2 sačky guliek, pirohov a podobne.
1/3 sáčku zo strúhanky
2 vanilkové cukry
1 kopcovitá lyžica kryštálového cukru
na panvici dobre rozmiešať, aby cukor aj prézle boli dobre zmiešané
zalejeme asi 1dc olejom, tak aby bolo vidno, že tie prézle sú vlhké od oleja, ináč to bude horieť
akoby sme miešali piesok, vidíme, že je vlhký..
a potom to dáme na oheň a pražíme za stáleho miešania.. od toho sa nedá odísť, lebo to okamžite začne horieť
ak sa zmes z pieskovej farby zmení, začne získavať bronzovú farbu, hnednúť, teda cukor karamelizuje, hneď to treba odstaviť od ohňa, lebo ešte ďalej to bude hnednúť
ešte zopár minút pomiešať
ak to neodstavíme hneď tak ten karamel sa začne meniť na kameň a spáleninu
Pridaj komentár