Forma na ovocný koláč
Výber formy na tortu či ovocný koláč je jednoduchší ako výber panvice. Nepotrebujeme totiž žiadne podozrivé nepriľnavé povrchy, žiadny teflón či silikón. Stačí nám stará plechová forma našej mamy či babičky – o.k. v novej podobe, keďže už bude najskôr ošarpaná.
Nehovorím, že všetko, čo používali naši rodičia či prarodičia je dobré, v kuchyni už vôbec nie, práve naopak… Nemám rada 20. storočie s jeho freónmi, fosfátmi, ftalátmi a podobnými „ničivými zbraňami“ voči nášmu zdraviu a životnému prostrediu. Ale, ak veľmi hľadáme, nájde sa niekoľko „skvostov“ hodných použitia.
Tieto už naozaj jedno storočie vyrábané formy z pocínovaného oceľového plechu pokladám za vskutku hodné povšimnutia. My máme doma množstvo formičiek, bábovku – teraz už novú verziu (niekedy nafotím), a nedávno som kúpila aj túto formu na koláč (stará bola už ošarpaná a nemám rada ošarpaný riad.. mám zlý pocit zakaždým, keď sa použije)
http://blex.cz/nase-vyrobky/formy-pocinovane
Tu na obrázku je vyfotená táto 30cm forma na koláč, aj keď má na zadnej strane zavádzajúco štítok s nápisom forma na pizzu – vnútro 27cm, zošikmené steny výšky 3.5cm.
Dostať ju v mnohých domácich potrebách
http://www.a-z.sk/detail/forma-cinovocny-kolac-30cm-4354
i online
http://www.doma24.sk/Forma-na-ovocny-kolac-115-30-d1339.htm
http://www.doma24.cz/azm/eshop/51-1-PECENI/0/5/1345-Forma-na-ovocny-kolac-115-30
Recept na jednoduchý ovocný koláč, presne na túto formu
Cesto
125g masla (palmarín)
125g kryšt. cukor
štipku soli
vymiešať do penista, postupne pridať vajcia a múku
3 vajcia
150g hl múky + čajová lyžička kypriaceho prášku
25g nastrúhanej čokolády (nemusí byť)
Korpus formy vytrieť maslom, posypať múkou a dať cesto asi do 2/3 misky, naň poukladáme polovičky marhúľ, broskýň alebo iného ovocia a dáme piecť (175 stupňov asi 20 minút)
Ja mám rada marhule, babička má teraz plný strom, pravda možno použiť i iné ovocie či zaváraninu. Je to jednoduché, rýchle a určite poteší deti i ostatných členov domácnosti. Moja mladšia 4 ročná dcérka, ktorá rada „vypomáha“ pri pečení a varení, ukladala tie marhule na cesto.
Neviem, či je to ten „najlepší materiál na pečenie na svete“. Netvrdím, že je. Ale mám z tých formičiek na koláče a bábovku a tortu dobrý pocit. Lepší ako zo všetkých nepriľnavých a moderných povrchov, o ktorých vlastne ani nevieme presne, čo obsahujú. A myslím, že to je to hlavné. Použiť svoj riad v kuchyni bez obáv a vedľajších myšlienok.
Dobry den,
takze material pocinovany plech je teda v poriadku na pecenie? Pytam sa lebo sa teraz informujem na vsetko, chcem mat zdravu kuchynu. Vyhodila som teflonovu panvicu, hlinikovu formu na babovku, hlinikovu kuchtu a prechadzam na nerez, smalt, keramiku, sklo. Rozmyslala som prave o formach na tortu, malokde sa clovek dozvie z akeho materialu su. Samozrejme vynechavam formy s „neprilnavym povrchom“ – kedze to bude pravdepodobne teflon. Myslite,ze aj stare formy na tortu po mame mozu byt v poriadku a netreba ich vymienat? Lebo tam neviem ako mam zistit material… Dakujem za informacie.
Tie stare formy budu asi vsetky od ceskeho Blexu , tento styl, aj my ich mame dost. Hlavne vykrajovacky. Tie boli asi najrozsirenejsie. Nuz neviem, ci od komunizmu zmenili material, tipujem, ze moc sa neunuvali, mozno trochu aby zodpovedali normam. Ak by som si mala tipnut, asi tam nebude privelky rozdiel a ak nie su poskodene, teda hrdzave alebo osarpane zvrchu, tak by mali byt v poriadku.