Experimentovanie s farbami alebo naša septembrová torta
Máme za sebou ďalšiu narodeninovú oslavu a tak som sa rozhodla čo najskôr spísať naše „dobrodružstvá“ s farbami, lebo ak to nenapíšem hneď tak sa k tomu už nedostanem. Takže, ako sme vyrábali vežu pre Rapunzel…
Problém s potravinárskymi farbami asi netreba nikomu zdôrazňovať a väčšina farebných cukroviniek vrátane marcipánu, medovníkov, lízatiek a ďalších je skôr jedom ako vhodnou potravinou pre dieťa. A žiaľ internet je plný receptov s narodeninovými tortami, ktoré používajú nebezpečné potravinárske farbivá Kovandovi či gélové farby Wilton. To Dr Oetker je na tom ešte najlepšie zložením a aj ten obsahuje množstvo otáznych látok od glukózového sirupu a karmínu po nebezpečnú brilantnú modrú a konzervačné látky. Neviem, či si mamičky neuvedomujú, že nimi ubližujú dieťatku. A aj keď väčšina našich tort bola do hneda, i my sme mali lienku a autíčko potiahnuté červeným karmínom. Takže tentoraz sme sa rozhodli, že končíme i s nebezpečným karmínom a začneme sa učiť variť vlastnú farbu.
O negatívnych účinkoch potravinárskych farbív je toho plný internet, ja som to zhrnula vo svojom staršom článku na tejto linke.
Domáci fondant
Na domáci fondant sme vyskúšali dva recepty.
1. Recept s Marshmallow
Sáčok Marshmallow (Z Marshmallow sme použili iba bielu časť, fialovú sme urezali a vyhodili, obsahuje karmín.)
polievková lyžica vody
mikrovlnkovať, vždy premiešať až kým to nie je roztopené na omáčku
pridávať práškový cukor a zamiešavať až kým z toho nie je tvarovateľná plastelína
komentár:
Nie je to skladovateľné. Najlepšie tvarovateľné ako čerstvé, po skladovaní v chladničke sa cesto bude lámať, drobiť a praskať pri vaľkaní.
Dá sa na chvíľku dať do mikrovlnky, aby sa to lepšie tvarovalo, ale už to nie je ono.
Skôr recept na okamžité použitie.
príchuť:
čistý cukor, nemá to žiadnu príchuť.
2. Recept so sušeným mliekom
polievková lyžica medu
polievková lyžica vody
– pre biely fondant,
– farebný fondant namiesto vody lyžicu farebného „sirupu“, viď nižšie farby
čajová lyžica oleja
rovnomerne primiešavať sušené mlieko a práškový cukor (vždy lyžica toho a lyžica toho) až kým z toho nie je plastelína
pomali primiešavať až kým to nemá konzistenciu, ktorá nám vyhovuje
odporúčam kúpiť 2 sáčky sušeného mlieka (mali sme 200g alebo 250g balenie a jedno nestačilo)
komentár:
Trochu lepší recept, keď ho chceme tvarovať z chladničky, aj toto treba dať do mikrovlnky zohriať.
Vie silno stvrdnúť, ale ak to má svoju izbovú teplotu je to veľmi elastické a prevaľkateľné.
Treba si dať pozor na olej, aby ho nebolo priveľa, lebo potom pri miesení ten olej z toho vytlačíme.
Ale olej tam musí ísť, lebo ten fondant nie je potom možné vymiešať, bude sa roztekať po určitom čase. Ten olej to nejakým spôsobom stužil, lepšie to drží dokopy, ináč to môže stiecť z torty.
príchuť:
viac pripomína chuť fondantu dr oetkera napríklad, už to nebol iba čistý cukor
Pri farbách si treba dať pozor, že do tohto receptu ide med a med má žltkastú farbu, takže ak tam dáme modrú tak to zozelenie, lebo modrá + žltá = zelená.
Pre modrú je lepšie použiť recept s marshmallov alebo tento recept so sirupom namiesto medu, ale to sme už potom neskúšali, keďže celý ten proces skúšania farieb bol trochu únavný, takže neviem, či to bude natoľko elastické, ako to bolo s medom.
Linky na pôvodné recepty so sušeným mliekom
http://tortyodmamy.sme.sk/falosny-marcipan-na-potah
http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=11&t=4
Domáca farba
Výroba domácej farby je únavná a zdĺhavá, hlavne ak to robíte po prvý raz. Takže treba počítať s niekoľkými dňami vopred na pokusy.
žltá farba
Veľmi ľahká a pekná slnečná žltá je zo šafránového vývaru.
Kúpiť balíček šafránu ako korenie, čo sa predáva v obchodoch.
Nasypať do vody a vyvariť.
Ihneď pustí farbu, jednoduché a pekné.
čučoriedky
Čučoriedky majú svoj pigment (fialový) iba v šupke, takže pokiaľ chceme čisto farbu, stačí odšupkovať – vytlačiť vnútrajšok a vyvariť iba šupky. Oplatí sa to urobiť, lebo vnútro obsahuje kyselinu a keď sa tá stretne s pigmentom čo je v šupkách, tak zčervenie a je z toho bordová.
Ten pigment funguje ako indikátor ph podobne ako lakmusový papierik v chémii. Zásada mu mení farbu do modra a kyselina do červena. Ako zásadu môžeme použiť sódu bikarbónu a ako kyselinu napr. kyselinu citrónovú (ak nepoužijeme vnútro a chceme dosiahnuť iný odtieň).
Ale táto farba nie je taká čistá, pridávaním sódy bikarbóny sa nedostaneme do čisto modrej iba do modrozelenej a pridávaním kyseliny do čisto červenej, iba do bordovej.
Dá sa to vyvariť i celé, akurát treba potom pridať viac sódy bikarbóny.
Ale ak chceme peknú fialovú farbu, tak naozaj treba čučoriedky odšupkovať.
Strecha na veži je čučoriedková fialová, iba zo šupiek.
250g – kelímok čučoriedok čučoriedky zaliať, vyvariť, ale mohli by byť i mrazené, asi by vyšli lacnejšie.
kapusta
Vývar červenej kapusty je fialový a sóda bikarbóna ho zmení na čistú modrú a kyselina citrónová na čistú červenú, je to čistejší odtieň ako čučoriedky. necítiť tú kapustu ostro popri zákusku, ale veľmi mierne to niektorí citlivejší ľudia môžu cítiť.
1/2 kg kapusty nakrájať, zaliať vodou tak aby bola zarovno kapusty, vyvariť, kým poriadne nepustí farbu, scediť, aby ostala iba farebná voda a nechať vrieť na malom ohni až kým sa vývar nezredukoval na hustý sirup, tak na 2 polievkové lyžice
špenát
Špenát rozvariť, rozmixovať do hladka, zredukovať na omáčku
Sirupová konzistencia
Všetky farby okrem žltej sme redukovali na sirupovú omáčku. Žltá sa nedá, z tej je čaj.
Samotná torta
piškótové cesto
10 vajec
10 polievkových lyžíc (PL) kryštálového cukru
4 PL vody
12 PL hladkej múky
1/2 sáčky prášku do pečiva
vajcia oddelíme žltko od bielka
žĺtka zmiešať s cukrom a vodou
bielka vyšľahať do snehu
primiešať žĺtka
múku zmiešať s práškom do pečiva
a po lyžiciach primiešavať do zmesi
dvojposchodová torta, 3 formy
spodná časť tortová forma
vrch oválna plechová nádoba
veža malá roláda – jeden malý plech s obdĺžnikovým tvarom
na 175 stupňov upiecť, bolo hotové vtedy, keď po vytiahnutí špajdle na nej nebolo nalepené cesto
roládu treba za horúca zarolovať a tak nechať vychladnúť, aj s papierom
po vychladnutí sa už nedá zarolovať bude praskať
plnka
750ml mlieka
2 sáčky zlatého klasu
4 sáčky vanilkového cukru
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
250g masla
do 200 ml rozmiešať 2 sáčky zlatého klasu
do zvyšku mlieka dať cukor a dať variť
keď začne vrieť priliať 200ml mlieka so zlatým klasom a všetko sústavne miešať, aby to nezhrudkovateľo
citlivá záležitosť, neodchádzať od šporáka
nechať vychladnúť
do vychladnutého pudingu žašľahať maslo
upečené cesto narezať na plátky a natrieť každý plátok jednu vrstvu krému na jednu stranu a na druhú džem.
na krém poukladať ananás
zvyškom krému potrieť celú tortu
rozvalkať fondant a oblepiť
na vrchu je Rapunzeline slnko, obrázok (na internete je ich plno, ľudia si ho dávajú tetovať) sme vytlačili a vyrezali
biela je bez pridania farby iba z vody
biela zmiešaná s kakaom = hnedá.. stromy a výzdoba
Samotná torta sa dá spraviť za 2 hodinky – korpus, zložité je experimentovanie s farbami, na to si treba dopriať niekoľko dní dopredu. A potom výzdoba ešte zaberie čas.
Nezabudnite na voskové sviečky. Dostať ich na internete, na trhu ale i v Tescu. Klasické parafínové sviečky sú veľmi jedovaté.
Pridaj komentár