Škoricové slimáčiky

Toto je posledný, nesmierne chutný a u nás veľmi obľúbený, ockov objav. Niekto to možno volá Osie hniezda, ale neporovnávala som recepty. Naozaj skvelý, nie prisladký, pre celú rodinu.

P1030666A

Cesto

250ml mlieka
1 vajíčko
cca 50g masla
4 polievkové lyžice vody
polovica sáčku instantného pudingu (taký, ktorý sa nevarí)
4 hrnčeky hladkej múky (nám to vychádza zhruba na 700g – 1000g, celý sáčok múky, zvyšok sa minie pri vaľkaní cesta)
1 polievková lyžica kryštálového cukru
pol čajovej lyžičky soli
1 kocka droždia
1 čajová lyžička vanilkovej esencie

Plnka

125g masla
2 čajové lyžičky mletej škorice
1 hrnček (250ml) kryštálového cukru
do plnky možno dať hrozienka alebo mleté orechy (my nedávame)

P1030696

1. Vykysnutie droždia

Mlieko a 4 lyžice vody zohriať na vlažné, zamiešať do neho droždie, polievkovú lyžicu kryštálového cukru a lyžicu múky. Zamiešať, nechať vykysnúť.

Suchá zmes- Zatiaľ do misky si dáme pol kila múky, polovicu sáčku instantného pudingu, soľ. Zamiešať a pridať 125g masla.

Do kvásku pridáme 1 vajíčko, lyžičku vanilkovej esencie. Zamiešame a vlejeme do suchej zmesi.

2. Cesto

Začneme miešať a pridávame múku dovtedy, kým cesto nie je miesiteľné – nelepí sa na okraji, ale ešte stále je lepkavé. Zo 5min vymiesime a necháme vykysnúť pol hodinku.

Po vykysnutí rozmiesiť, aby sme z toho vytlačili vzduch

Cesto rozvaľkať zhruba na hrúbku 1/2cm.

3. Plnka

Pripravíme si plnku – škoricu, 125g masla, kryštálový cukor.
Zmiešame a rozmrvíme na cesto

P1030697

4. Rezanie a pečenie

Cesto zrolujeme, na plech si dáme papier, najlepšie ak je to vysoký plech. Valček cesta narežeme na 3cm plátky, poukladáme na plech, tak aby mali medzi sebou zhruba tak 3cm priestor. Trochu ich poťapkáme, pritlačíme ich k plechu, predhrejeme si rúru a vložíme to tam, aby ešte trochu vykvasili. Keď vykvasia natoľko, že sa pritisnú o seba, tak ich dáme piecť na 175 stupňov, na 15-20min.

P1030698

P1030700

P1030702

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.