Škoricové slimáčiky
Toto je posledný, nesmierne chutný a u nás veľmi obľúbený, ockov objav. Niekto to možno volá Osie hniezda, ale neporovnávala som recepty. Naozaj skvelý, nie prisladký, pre celú rodinu.
Cesto
250ml mlieka
1 vajíčko
cca 50g masla
4 polievkové lyžice vody
polovica sáčku instantného pudingu (taký, ktorý sa nevarí)
4 hrnčeky hladkej múky (nám to vychádza zhruba na 700g – 1000g, celý sáčok múky, zvyšok sa minie pri vaľkaní cesta)
1 polievková lyžica kryštálového cukru
pol čajovej lyžičky soli
1 kocka droždia
1 čajová lyžička vanilkovej esencie
Plnka
125g masla
2 čajové lyžičky mletej škorice
1 hrnček (250ml) kryštálového cukru
do plnky možno dať hrozienka alebo mleté orechy (my nedávame)
1. Vykysnutie droždia
Mlieko a 4 lyžice vody zohriať na vlažné, zamiešať do neho droždie, polievkovú lyžicu kryštálového cukru a lyžicu múky. Zamiešať, nechať vykysnúť.
Suchá zmes- Zatiaľ do misky si dáme pol kila múky, polovicu sáčku instantného pudingu, soľ. Zamiešať a pridať 125g masla.
Do kvásku pridáme 1 vajíčko, lyžičku vanilkovej esencie. Zamiešame a vlejeme do suchej zmesi.
2. Cesto
Začneme miešať a pridávame múku dovtedy, kým cesto nie je miesiteľné – nelepí sa na okraji, ale ešte stále je lepkavé. Zo 5min vymiesime a necháme vykysnúť pol hodinku.
Po vykysnutí rozmiesiť, aby sme z toho vytlačili vzduch
Cesto rozvaľkať zhruba na hrúbku 1/2cm.
3. Plnka
Pripravíme si plnku – škoricu, 125g masla, kryštálový cukor.
Zmiešame a rozmrvíme na cesto
4. Rezanie a pečenie
Cesto zrolujeme, na plech si dáme papier, najlepšie ak je to vysoký plech. Valček cesta narežeme na 3cm plátky, poukladáme na plech, tak aby mali medzi sebou zhruba tak 3cm priestor. Trochu ich poťapkáme, pritlačíme ich k plechu, predhrejeme si rúru a vložíme to tam, aby ešte trochu vykvasili. Keď vykvasia natoľko, že sa pritisnú o seba, tak ich dáme piecť na 175 stupňov, na 15-20min.
Pridaj komentár