Dobošový ježko

jezko

Toto bol náš dobošový ježko na druhé narodeniny.

Ježko bol urobený z receptu na klasický dobošový rez, ktorý nájdete tu i s podrobným popisom a obrázkami:

http://www.svetvomne.sk/index.php?com=strava&mod=recepty&task=detail&id=360

Koniec receptu sme si trochu upravili, keďže sme chceli ježka, nie rezy.

Dodatočné poznámky k receptu:

* z papiera sme vyrezali prierez ježka, ktorý vyzeral ako slzička
* podľa toho bolo vyrezané cesto, čo bolo upečené
* vyrezali sme také množstvo plátov, aký mal byť vysoký ježko
* spravili vysoký dobošový koláč a nechali stuhnúť v chladničke
* potom ho bolo treba obrezať do oblého tvaru ježka (telíčko)
* ježka sme obliali čokoládou a pichliače spravili z nožíkom rozsekanej čokolády (s výnimkou tváričky, tá zostala čistá bez pichliačikov)
* oči sú z bieleho marcipánu a tmavá časť oka z toho istého marcipánu zmiešaného s trochou kakaa

Tu je ten doboš, keby nefungovala vyššie uvedená linka. Z tohto vyjde naozaj veľký koláč (ježko), ak chcete niečo menšie, iba pre rodinu, robte pokojne zo všetkého polovičnú dávku.

Cesto:

* 700g hladkej múky
* 3ks vajca
* 300g práškového cukru
* 50g masla
* 18g prášku do pečiva
* 150ml polotučného mlieka 1,5%

Hladkú múku zmiešame s vajcami, práškovým cukrom, maslom, práškom do pečiva. Postupne pridávame mlieko a cesto vymiesime.

Cesto si rozdelíme na šesť častí (u nás to bolo viac, rezali sme toľko, čo sa dalo a bol z toho dosť vysoký ježko). Každú čas vyvaľkáme a po jednom pláty upečieme na plechu pokrytom papierom na pečenie. Cesto pečieme 5 minút na 200° C. Cesto je upečené, keď okraje začínajú jemne hnednúť. Cesto musí zostať bledé.

Plnka:

* 1l polotučného mlieka 1,5%
* 150g kryštálového cukru
* 12g vanilkového cukru
* 4 PL hladkej múky
* 2ks vanilkového pudingu v prášku

Do vriaceho mlieka podľa postupu na obale vmiešame puding (Zlatý klas), pridáme cukor a múku. Uvaríme hustý puding.

* 250g masla
Do vychladeného pudingu vmiešame maslo.

* 90g kakaa
Primiešame kakao a pomocou šľahača vyšľaháme hustú plnku.

PICT9062

Narodeninový ježko

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.