Dobošový ježko
Ježko bol urobený z receptu na klasický dobošový rez, ktorý nájdete tu i s podrobným popisom a obrázkami:
http://www.svetvomne.sk/index.php?com=strava&mod=recepty&task=detail&id=360
Koniec receptu sme si trochu upravili, keďže sme chceli ježka, nie rezy.
Dodatočné poznámky k receptu:
* z papiera sme vyrezali prierez ježka, ktorý vyzeral ako slzička
* podľa toho bolo vyrezané cesto, čo bolo upečené
* vyrezali sme také množstvo plátov, aký mal byť vysoký ježko
* spravili vysoký dobošový koláč a nechali stuhnúť v chladničke
* potom ho bolo treba obrezať do oblého tvaru ježka (telíčko)
* ježka sme obliali čokoládou a pichliače spravili z nožíkom rozsekanej čokolády (s výnimkou tváričky, tá zostala čistá bez pichliačikov)
* oči sú z bieleho marcipánu a tmavá časť oka z toho istého marcipánu zmiešaného s trochou kakaa
Tu je ten doboš, keby nefungovala vyššie uvedená linka. Z tohto vyjde naozaj veľký koláč (ježko), ak chcete niečo menšie, iba pre rodinu, robte pokojne zo všetkého polovičnú dávku.
Cesto:
* 700g hladkej múky
* 3ks vajca
* 300g práškového cukru
* 50g masla
* 18g prášku do pečiva
* 150ml polotučného mlieka 1,5%
Hladkú múku zmiešame s vajcami, práškovým cukrom, maslom, práškom do pečiva. Postupne pridávame mlieko a cesto vymiesime.
Cesto si rozdelíme na šesť častí (u nás to bolo viac, rezali sme toľko, čo sa dalo a bol z toho dosť vysoký ježko). Každú čas vyvaľkáme a po jednom pláty upečieme na plechu pokrytom papierom na pečenie. Cesto pečieme 5 minút na 200° C. Cesto je upečené, keď okraje začínajú jemne hnednúť. Cesto musí zostať bledé.
Plnka:
* 1l polotučného mlieka 1,5%
* 150g kryštálového cukru
* 12g vanilkového cukru
* 4 PL hladkej múky
* 2ks vanilkového pudingu v prášku
Do vriaceho mlieka podľa postupu na obale vmiešame puding (Zlatý klas), pridáme cukor a múku. Uvaríme hustý puding.
* 250g masla
Do vychladeného pudingu vmiešame maslo.
* 90g kakaa
Primiešame kakao a pomocou šľahača vyšľaháme hustú plnku.
Pridaj komentár