Recept na netvrdnúce medovníky
Už od svojho detstva si pamätám na medovníky, ktoré krátko po upečení stvrdli, mnohé z nich napokon skončili vyhodené. Tu je recept na naozaj chutné medovníky, ktoré netvrdnú. Vyrábame ich aj viackrát ročne, keďže dievčatá majú radosť z vyzdobovania a ich braček ich rád vyjedá ako „keksíky“.
Z originál receptu (z časopisu) je dosť veľa medovníkov, takže aj ich nepotrebujete toľko, dolu je nižšia dávka, ktorú zvykneme vyrábať aj my. Dolné obrázky sú z Veľkej noci, preto tie kuriatkovské a zajačikovské motívy.
originál recept
5 vajec
120 medovníkov
1kg hladkej múky
300g medu
400g práškového cukru
5 vajec
150g masla
2.5 lyžičky medovníkového korenia
2 lyžice rumu
pol lyžičky sušenej mletej citrónovej kôry
2.5 lyzicky sody BB
Múku, koreniny a sódu premiešajte. Na sporáku pri miernej teplote rozpustíte maslo, pridajte med a cukor. Miešajte, kým sa nespojí. Vyšľahajte vajcia, pridajte rum a zmiešajte s čiastočne vychladnutou hmotou. Vylejte do múky a vymiešajte cesto. Nechajte odležať aspoň 1-2 dni. Pečte pri teplote 200 stupňov a ešte teplé potrite vajcom.
Skladovat v uzavretej nádobe, sklenenej, plastovej..
menšia dávka
200dkg hladkej múky
60g medu
80g cukru
1 vajce
30g masla
0.5 lyžičky sódy bikarbóny
0.5 lyžičky medovníkového korenia
0.5 polievkovej lyžice rumu
štipka citrónovej kôry
výzdoba
30dkg cukru + citrónová šťava sa zmieša
Pridaj komentár