Naša nová panvica – nehrdzavejúca oceľ

P1030818A

V piatok k nám dorazila naša nová panvica z nehrdzavejúcej ocele a dievčatá si hneď vypýtali palacinky, tak sme ju hneď odskúšali. Zatiaľ k nej nemám veľmi čo povedať, palacinky sa pekne upiekli, nič sa nepripieklo, rukoväť nepáli, nič nie je poškriabané a v pohode sa to umýva. Akurát na palacinky by sa zišla panvica s nižším okrajom, lepšie by sa to obracalo, ale zatiaľ sa nesťažujem, jedna panvica raz za čas stačí. A nekupovali sme ju ako palancinkáreň, po nejakej vhodnej palacinkárni sa ešte musím poobzerať.

Potom, čo naša najpoužívanejšia keramická panvica prišla o svoju nepriľnavosť po roku, som sa rozhodla, že nezaškodí vyskúšať i iné druhy materiálu a nehrdzavejúca oceľ sa mi zdala ako dobrý nápad.

Naša nová panvica je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele obsahujúcej 18% chrómu a 10% niklu, čo podľa mňa zodpovedá i zloženiu nemeckého WMF Cromargan protect®, iba za priaznivejšiu cenu.

Cromargan® je registrovaná značka spoločnosti WMF pre ušľachtilú nerezovú oceľ 18/10 už od roku 1927. Výraz “Cromargan®” je zloženina zo slov “Crom” reprezentujúci chróm a “argan” z latinského slova “argentum”, čiže striebro, čím je zdôraznený krásny lesklý vzhľad ušľachtilej nerezovej ocele. Zušľachťovanie ocele je proces, pri ktorom sa pridávajú ďalšie kovy, vďaka čomu je výsledná zliatina odolnejšia a má lepšie vlastnosti.

Cromargan® obsahuje 18% chrómu, 10% niklu a 72% ocele. Vďaka chrómu sa materiál stáva nerezový, nikel mu potom dodáva odolnosť voči kyselinám a zároveň mu prepožičiava lesklosť.

Pre porovnanie panvice WMF vyrábané v Nemecku, ktoré dostať i u nás

wmf.de/shop/de_de/kuche/pfannen/edelstahl-pfannen.html
u nás v e-shope
kulina.sk/panvice/

A Fissler panvice, tiež vyrábané v Nemecku sú ešte drahšie:
fissler-shop.de/en/Frypans/
Tiež ich nájdete v našich e-shopoch, napríklad na
fissler.cookandgrill.sk/panvice-fissler-c1_48

A tu je naša panvica
kolimax.sk/eshop/riad/klasik/104052-panvica-s-rukovatou-priemer-26-cm-objem-2-5-l/

KLASIK Panvica s rukoväťou, priemer 26 cm, objem 2.5 l, hmotnosť: 1,06 kg
• Potravinárska nerezová oceľ CrNi 18/10 pre 100% zdravotnú neškodnosť
• Vhodné pre indukčný, elektrický, plynový aj sklokeramický varič
• Trojvrstvové akumulačné sendvičové dno A-THERM INDUCTION pre úsporu energie
• Garantovaná rovinná stabilita dna pre bezstratový prenos tepla
• 3x brúsený vnútorný povrch pre ľahšiu údržbu a menej prilepených potravín
• Celokovová nerezová rúčka s prerušeným tepelným mostom
• Použitie v rúre až do 300 ° C
• Bezproblémové umývanie v umývačkách riadu
• Plná 10-ročná záruka

cena 26,90 € s DPH
poštovné 7 € (poštovné zdarma je od 50 €)

kolimax.sk/eshop/panvice/

Panvica je od spoločnosti Kolimax, ktorá vyrába svoj riad z nehrdzavejúcej ocele na susednej Morave. O spoločnosti si môžete viac prečítať na ich stránkach.

O našich keramických panviciach som písala tu.

A tu je plno fotiek z prvého dojmu. Pri najbližšom pečení – smažení ešte niečo nafotím.

P1030806

P1030815A

P1030819A

P1030820A

P1030821A

P1030822

P1030823A

P1030829

P1030830

P1030831

P1030832

Takže, čo vieme o nerezovej oceli.

Nerezová oceľ je vyrobená na báze železnej zliatiny a obsahuje chróm a sedem ďalších kovov (nikdy nie olovo alebo hliník). Chróm mu dáva životnosť a odolnosť voči hrdzaveniu. Nikel nie je potrebný, poskytuje však väčšiu odolnosť voči hrdzaveniu, tvrdosť a lesk. Pre porovnanie liatinový riad a vypálený riad neobsahujú nikel a chróm a sú náchylné na hrdzavenie. Nevýhodou z chrómu a niklu zloženej nerezovej ocele je, že tieto kovy budú reagovať s potravinami, aj keď mierne. Pri správnej starostlivosti je možnosť udržiavať túto reaktivitu na minime tak, aby pre väčšinu ľudí neznamenala problém.

Na spodnej časti panvice je označenie označenie 18/10, čo indikuje koľko chrómu a niklu zliatina obsahuje. Prvé číslo udáva percento chrómu a druhé sa odkazuje na percento niklu: 18 percent chromium / 10 percent niklu

Ako minimalizovať uvoľňovanie niklu a chrómu do jedla? Jednoducho povedané nevariť kyslé veci v nerezovej oceli, napr. paradajkovú polievku, víno či ocot si uvarte v keramickom hrnci, nedrhnúť nerezovú oceľ (žiadne drsné hubky, drátenky), spálené zložky radšej vymočte (vodou alebo vodou + práškom do pečiva) a nevystavujte ju soľným roztokom.

Nerezová oceľ nie je dobrý vodič tepla, takže spodnú vrstvu má hliníkovú. Pravda, nehrozí uvoľnenie hliníka do jedla, vzhľadom na hrubé vrstvy zliatiny.

Farebné a dúhové škvrny:

Nerez by sa mal ohrievať bez tuku, ináč sa vykalí a vytvoria sa farebné škvrny. Tuk sa pridáva, až keď je riad dostatočne teplý. Platí to i pre panvice s nepriľnavým povrchom.

Škvrny neovplyvňujú kvalitu, dajú sa odstrániť octom alebo citrónovou šťavou, vždy iba nakrátko namočiť a opláchnuť teplou vodou a osušiť, keďže ocot ani citrón nerezu neprospievajú.

Farebné modrasté škvrny vznikajú vysokým prehriatim nádoby a tie sa nedajú odstrániť.

Soľ:
Soľ by sa mala pridávať až keď sa voda varí, pretože môže poškodiť hladký povrch dna nerezovej nádoby.

My sme zatiaľ s panvicou veľmi spokojní. Výborne sa v nej vypráža či robí ryža. A zatiaľ ju naďalej používame ako palacinkáreň (odvtedy už máme i panvicu na palacinky). Nič sa doteraz nepripálilo a dobre sa to umýva s trochou vody a saponátu.

P1030938a

P1030953a

P1030954a

Pred Vianocami sme si kúpili ešte jednu Kolimax panvicu, s nepriľnavou keramickou vrstvou. Chcela som síce pôvodne zelenú, nemám rada tmavé povrchy, horšie vidno poškriabanie, ale mali ju práve v akcii (asi 2 týždne potom mali v akcii i zelenú, oni to tak striedajú, ale čo už). Sme s ňou zatiaľ veľmi spokojní, nerez používame na „ťažšiu“ prácu ako vyprážanie a nepriľnavú na zeleninové mixy, prílohy a podobne.

Doplnok 2.10.2016: Túto nepriľnavú keramickú vrstvu neodporúčam. Ten nepriľnavý povrch odišiel okolo leta, nevydržal ani rok. To už bola naša tretia alebo štvrtá keramická panvica. Prestali sme kupovať nepriľnavé povrchy a prešli sme na vypaľované panvice. Tam máme aspoň nádej, že ten nepriľnavý povrch pomali pribúda namiesto toho, aby do roka zmizol úplne.

P1040807a

P1040808a

P1040809a

17 Responses to Naša nová panvica – nehrdzavejúca oceľ

  1. Michal píše:

    Dobry den,
    chcem sa vam podakovat za prispevky o panviciach. Uz dlhsie hladam v zivote co najzdrajvsie alternativy a teraz prislo na nakup panvice. Cely den som sa hrabal na internete a hladal tu optimalnu alternativu s co najlepsimi parametrami zdravotna nezavadnost/cena. Primarne som hladal wok no vzhladom na to, ze ceny ocelovych a liatinovych wokov prevysuju moje studentske fondy, sa zrejme uspokojim prave s touto panvicou. AKonecne mam pocit, ze som nasiel to prave a to len vdaka vam.

    Michal.

  2. Maruška píše:

    Ahoj,
    chcela by som sa spýtať na panvicu z nehrdzavejúcej ocele, ktorú si si kúpila od firmy Kolimax. My sme si s manželom kúpili sadu hrncov a tiež panvice. Zatiaľ sme použili 2 hrnce, umývala som ich jemne s troškou saponátu a keď som ich utrela utierkou, tak zostali také akoby fľaky na vnútornej strane, akoby sme tie hrnce už dlho používali. Nemala s tým podobný problém? Aká bola po umytí. Neviem, či mám písať výrobcovi, alebo to môže byť aj tvrdosťou vody. Ďakujem za odpoveď. Maruška

    • electra píše:

      ak mas obavy o riad, treba napisat vyrobcovi. nasa panvica je v pohode zatial, ale mame zo 4 nerezove hrnce – kazdy inej znacky – a obcas maju take duhove skvrny vyzera to ako kaleidoskop. aspon to ma pritom napadlo. nerez by sa mal ohrievat bez tuku, inac sa vykali a vytvoria sa farebne skvrny, az ked je dostatocne tepla sa pridava tuk. plati to i pre panvice s neprilnavym povrchom.

      farebne alebo duhove skvrny by nemali by ovplyvnit kvalitu, ak je nerez poskodeny, tak to vraj bude vidno fyzicky, napriklad dierky na dne.. to sa moze stat solou.. sol znici hladky povrch dna, treba ju pridavat az ked sa voda vari

      tie skvrny sa daju odstranit octom alebo citronovou stavou, hned ale ocistit cistou teplou vodou a osusit.. ja to nerada robim, ocot a kyseliny nepatria na nerez podla mna.. spravnym uzivanim to odide.. farebne modraste duhove skvrny vznikaju vysokym prehriatim nadoby, tie sa uz nedaju odstranit

      samozrejme na nerez nepouzivame drsne hubky, piesok a dratenky
      pripaleniny vymocit cistou vodou alebo kypriacim praskom do peciva+voda

      aj tvrda voda zanechava skvrny, takze neviem ktory problem je u vas, to je tazko povedat

      • Maruška píše:

        Ďakujem pekne za tvoj názor. Už som písala výrobcovi. Manžel si tiež myslí, že by to malo byť ok, uvidíme. Presne také dúhové fľaky máme, mne hlavne záleží na kvalite ako na vzhľade, však riad nejde na výstavu:-) Hlavne aby sa nič škodlivé nevyparovalo, máme malého 2ročného syna, zatiaľ som mu všetko robila na pare, ale žiada si aj polievočky a iné. Jemu nesolím, keď tak len minimálne.
        Ešte jedna otázočka, čo by si mi doporučila, ak by som chcela robiť aj nejaké polievky na kyslo, mám si radšej kúpiť keramický hrniec napr. od Kolimaxu?
        Ešte raz ďakujem. Maruška

      • electra píše:

        na polievku, rajciny a kysle veci asi radsej klasicky smaltovy hrniec vyrobeny v Europe, skutocna palena hlina je velmi draha, a smalt je taky „normalny“..
        neviem co maju po kamennych predajniach, v supermarketoch maju zvycajne cinu, billa ma iste cinsky banquet, to maju v dome vsetci zakaz kupit.. akurat som vyhodila minuly tyzden jeden dvojrocny z kauflandu uplne zoskriabany a to v nom bola varena iba voda (uz som prestala hovorit priatelovi, ze chod kupit hrniec, lebo privlecie prve co najde.. akurat posledny raz mal stastie s nerezovym hrncom z lidlu). Mame este jeden slusny na polievku, ale aj tak musim tento rok kupit nieco kvalitne. na internete je tiez zopar hrncov vyrabanych v europe
        smaltovane-nadobi-sfinx.cz/eshop/60-smaltovany-hrnec-belis-bubble-prumer-20-cm-objem-30-litru-sila-plechu-2-mm.html

        rajciny a ocot by nemali do nerezu a neprilnavy keramicky povrch nieco znesie, ale nikto nevie ako dlho..

        mimochodom pri normalnej vode, iba tak vyvarit rezance sa z nerezu nic neuvolnuje.. ocot ten nieco pusti.. mam niekde testy co robili s nerezom macanym v octe, iba nemam cas to prepisat do citatelnej formy, ale aj tam to boli dost divoke cisla.. jednoducho povedane, pri najhorsej statistike by si musela vypit 300 0000 L octu za den skladovaneho v stainless steel aby si ziskala +1mg skodlivej davky zeleza .. nemame nikdy samozrejme minimalizovat riziko a ak je na vyber ina volba na kysle jedla, tak ich varme v tom..

        eshop domacich potrieb, sice niektore vyrobky nemaju obrazok, ale je tam dostupnost v kamennych predajniach
        a-z.sk/katalog/smaltovane-vyrobky-2?p=9

        a tu ich maju online, postovne je iba 3eur
        eshop.makro.sk/products/0101-hrnce-pokrievky-fritezy?p=5&s=id

  3. Lenka píše:

    Dobry den,
    Chcela som sa vas spytat na vas nazor. Monentalne prebieha v rakuskom interspar akcia na hrnce WMF. Akcia trva do 24.8.2015. Maju v ponuke hrnce WMF Collier z materiali Cromargan. Maju 3 velkosti. Nikde som vsak nenasla kde su vyrobene. Ani priamo na hrnci, ani na krabici a ani v brozurke co bola v krabici. Cena za hrniec je 20 euro. Zda sa mi to dost malo, tak nevien ci v tom nebude nejaky hacik. Naviac kolekcia co sa vola Collier ani nie je na ich oficialnej webovej stranke. Chcela som sa vas velmi pekne spytat, co si myslite o znacke WMF ako aj o tejto akcii. Dakujem pekne

    • electra píše:

      wmf by mala byť slušná značka made in germany. Problem je, že tá Collier séria bude nižšej kvality made in china:
      1. nepredava sa to, asi preto je to zlacnene niektore zo 100 eur na 20
      http://www.interspar.at/c/produkte/WMF-Collier-Fleischtopf-24cm/000000000005025497/index.html&recItem=true
      2. na ich vlastnom eshope su ponukane so zlavou, aj ked nie takou velkou a miesto vyroby je uvedene ako Entwickelt in Deutschland, navrhnuté v nemecku
      http://www.wmf.com/de/outlet-sale/stielkasserolle-16-cm-collier.html
      kym pri iných sériach je priamo uvedené priamo vyrobené v Nemecku, Made in Germany napr. Premium seria
      http://www.wmf.com/de/outlet-sale/kochgeschirr/nudeleinsatz-20-cm-premium-one.html
      3. na nemeckom amazone to ma par zlych hodnoteni, vraj to ma tensie dno

      No uplny srot to nebude je to znackove a stainless steel. ludom sa skor nevidi, ze to nie je vyrobene v nemecku, aj v zahranici su citlivi na svoj riad. Je tazke posudit ak to nemam doma. Nie vsetok nerez musi mat hrube dno, zalezi na co ho chcete, ak na vodu, tak moze mat i tensie. Ale na polievky a vyvaranie rezancov ja uprednostnujem obycajny smaltovy hrniec.

      Nuz made in Germany su drahe, tak skusaju i lacnejsiu vyrobu. Ak sa im to nebude v europe predavat, tak zrusia vyrobu v cine alebo presunu tie hrnce do ameriky. Iba potom by mali stiahnut ten obrovsky napis made in germany zo stranky, lebo je to zavadzajuce ak to neplati na vsetok riad predavany tu.

  4. Lenka píše:

    Este som nasla na amazone tuto informaciu ale odkial to ta zena ma, to neviem…

    In the U.S. you can get All Clad or something made in China. I found that WMF sold in Europe is made in Germany, but when sold in the U.S. it’s made in China. That at lease gave me a barometer of the quality. The loop handles make it easy to store in my lazy-susan and also are more apt to remind me of the option of putting them in the oven–making one less pot/pan/dish to scrub. I was surprised at how much better this cookware conducts heat that my Cuisinart. Instead of trying to boil something on my electric stove at 8 or 9 I only have to go to 5. It’s a lovely set and I love using them.

    • electra píše:

      ja zvycajne verim takymto komentarom, pretoze vacsinou drzali ten produkt v ruke, spytali sa znameho alebo sa priamo spytali distributora. Ako sa to hovori, bez vanku sa ani listok nepohne, alebo tak nejak..nieco na tom bude.

  5. Martina píše:

    Dobrý deň,

    prosím Vás, ako sa Vám robí praženica v tej Kolimax panvici s keramickou vrstvou?

    ďakujem pekne

    • electra píše:

      Dobrý deň, ten granit je zatiaľ výborný. A hlavne na vajíčka treba nepriľnavý, aj v nereze sa dá, ale tam je to už trápenie.

  6. Miska píše:

    Dobry den, som velmi vdacna za vase zaujimave clanky. Chcela by som vas poprosit o radu. Zacinam byvat sama, vo vareni sa zatial moc nevyznam, nemam moc skusenosti a nema mi ani kto poradit a potrebujem preto len skromnu kuchynsku vybavicku, no chcela by som, aby bola co najmenej zdravotne zavadna. Stacila by mi jedna univerzalna panvica na opekanie masa, palacinky.. dva hrnce a plech. Neviem sa rozhdonut medzi touto panvicou od Kolimaxu, smaltovanou Elegance od Belis alebo Delimano Stone Legend, ktore je kombinaciou smaltu s nerezom. Hrniec som tiez rozmyslala bud smaltovany od Belis alebo ten nerezovy, co mate vy z Lidlu. A plech na pecenie je podla vas vhodnejsi z nerezu alebo smaltu? Ospravedlnujem sa za tolko otazok, ale som uz z toho mierne zufala a bola by som vam preto velmi vdacna za akukolvek radu:)

    • electra píše:

      Dobry vecer, tak narychlo… Ak nechcete pouzit teflon, tak na palacinky urcite samostatnu panvicu. Nepouzivat ju na nic ine, palacinky su velmi haklive, staci, ze sa niekde zacne panvica kazit (keramicke su na to nachylne) a uz sa tie palacinky nebudu dat spravit dobre.

      Pecenie masa. Siroku nerezovu panvicu, nizku, so sklenenou pokrievkou, nech na pokrievke nie je umela hmota, teda, potom je to vhodne do truby, tym padom aj rucka musi byt kovova. Vela receptov zacina na sporaku a dokoncuje sa v trube.. ten kolimax nato nie je zly. Smalt pre zaciatocnika asi radsej nie na tento ucel. Druha moznost je kupit keramicku panvicu s vedomim, ze ju bude treba za urcity cas nahradit, lebo zacne pripekat. Ale dovtedy je s nou lepsie narabat ako so smaltom alebo nerezom, hlavne pre zaciatocnika.

      Smalt vs nerez na varenie nie je az taky rozdiel, tam sa nic nepripeka, mozno ten nerez je o nieco lepsi pre zaciatocnika s umyslom nekupovat vela hrncov, lebo ak sa robi napr. zaprazka alebo treba najprv opiect cibulu a az potom zaliat vodou, tak v nerezi je to lepsie. Rozhodne ak to ma byt univerzalny nerezovy hrniec tak mu treba hrube dno, potom bude dobry aj na ryzu. Mlieko a paradajkovy pretlak sa pri hrubom dne nebudu pripekat tak ako v hrnci s tenkym dnom.

      Nevyhoda nerezu je, ze kysle veci, ako paradajkova polievka napr trochu viac nasaju z toho nerezu, na kysle veci je vhodnejsi smalt, ale ak nechcete vela hrncov, tak nie je to take hrozne, ze by ste sa museli zlaknut, nie je to zas take haklive, akurat hned po vareni kyslejsie jedla prelejte do inej nadoby – napr. sklenenej ci keramickej misy a skladujte to v tom. Aj tak pri menej hrncoch odporucam nakupit zopar sklenenych nadob na skladovanie zvyskov, v Lidli napr. mavaju 2-3 krat do roka velmi dobre a lacne francuzske sklenene misy s plastovym vrchnakom. Plastovy vrchnak je lepsi na skladovanie ako klasicke jenske misy, mensie riziko rozbitia, lepsie to drzi + je to lacnejsie. Samozrejme na pecenie v trube treba mat aj daku klasicku sklenenu (spodok + vrch) misu.

      Druhou nevyhodou hrubeho nerezu je, ze sa bude varit dlhsie voda, napr. polievka ci rezance, nato je lepsi tenky nerez alebo smalt, ale to je uz taka drobnost. Vzdy lepsie nech sa nieco dlhsie vari ako prihorene jedlo.

  7. milos píše:

    Chcem sa spytat – tak pokrievka bola k panvici? Lebo mne prisla bez :/

  8. Anonym píše:

    Dobrý deň prajem,
    popísalo sa tu toho o hrncoch,panviciach od rôznych výrobcov neuveriteľne veľa,no predsa nikdy sa nezpomenul “ Zepter“

    Ak máte nejakú skúsenosť,budem rád za každú odpoveď.
    Ďakujem s pozdravom Jozef

  9. Jánošík píše:

    Dobry deň, je to uplnee úžasné ako ste to všetko podrobne opisala. Ja by som chcel kúpiť smaltovane panvice. Neviete poradiť ktoré by boli najlepšie. Ďakujem pekne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.